Loodkop rig

De loodkop zal wel de meest bekende manier zijn om met shads te vissen. Met enkel de aankoop van loodkopjes en kunstaas kan je direct roofvissen vangen. De stap naar het roofvissen is met deze rig snel genomen en deze levert ook aardig wat vis op. Om deze vis nog sterker te maken raden wij fluorocarbon als onderlijn. De kracht van fluorocarbon is dat deze onzichtbaar is voor de vis wat je meer aanbeten oplevert.

loodkop rig

Wat heb je nodig voor de loodkop rig?

Hoofdlijn.

Vis je met een loodkop, dan kan je best gevlochten lijn nemen als hoofdlijn. De reden hiervan is dat deze geen rek hebt waardoor je aanbeten veel beter zal voelen. Met gevlochten lijn kan je ook veel dunner vissen wat deze ideaal maakt. De kleur van jouw hoofdlijn maakt in feite niet uit. Ikzelf heb een voorkeur van rood, geel of groen. Deze kleuren kan je zelf heel goed zien, je kan aanbeten makkelijker zien met deze kleur en je hebt er niet minder aanbeten door. De dikte hangt af of ik gericht vis op snoekbaars of baars. Voor baars kies is voor 8/100 en voor snoekbaars kies ik voor 14/100. 

Onderlijn.

Een fluorocarbon onderlijn is aan te raden maar zeker niet verplicht. De reden dat ik deze altijd gebruik is dat goede fluorocarbon onzichtbaar is voor roofvissen. Hierdoor schrikken deze minder af om jouw kunstaas op te nemen. Wanneer ik gericht op kleine baars ga vissen gebruik ik fluorocarbon van 12 tot 18/100. Voor snoekbaars verkies ik fluorocarbon van 25 tot 35/100. Ik neem zelf ongeveer 1 meter fluorocarbon voor de loodkop.

Loodkop haak

Loodkop

Loodkoppen heb je in alle maten en gewichten. Eerst en vooral moet je eerst kijken met welk kunstaas je gaat vissen. De loodkop stem je af op jouw kunstaas. Wil je vissen op baars, dan wil ik dat mijn haak achteraan het kunstaas uitkomt. Voor het vissen op snoekbaars wil ik dat de haakpunt vooraan het kunstaas zit. Hier moet je de lengte van je haak op aanpassen. Voor het gewicht hangt dit af van het water en de stroming hierop. Je wilt dat het lood de bodem raakt maar ook niet te snel. Hoe langer het lood onderweg is naar de bodem, hoe meer kans op aanbeten.

Hoe knoop je de loodkop rig?

Een loodkop knopen is zeer simpel. Ikzelf neem altijd ongeveer 1 meter fluorocarbon, maar deze stap kan je gerust overslaan. Deze fluorocarbon knoop ik rechtstreeks aan mijn hoofdlijn. Op het einde van mijn fluorocarbon knoop ik mijn loodkop. De rig is klaar voor gebruik. Een video maakt het makkelijker om een loodkop te knopen. Deze video kan je hieronder vinden. 

Onze ervaring met de loodkop rig.

Vissen met een loodkop heb ik enorm veel gedaan toen ik ben begonnen met roofvissen. Deze rig heeft mijn eerste roofvissen baars en snoekbaars opgeleverd. Echter gebruik ik tegenwoordig bij nooit nog de loodkop. De reden hiervan is dat loodkoppen snel vast geraken onder water. Dit omdat de haak uit je kunstaas hangt en je deze ook gewoon de bodem over sleept. Ikzelf ben enorme fan van een offset hook waarbij je haak in het kunstaas zelf zit. Hierdoor kom je veel minder snel vast te zitten. De voordelen van vissen met een loodkop heb je ook bij de cheburashka rig waarbij je wel met de offset hook kan vissen. Deze rig is 1 van mijn nieuwe favorieten.