Carolina rig

De Carolina rig is een geweldige rig waarbij het kunstaas los kan bewegen over de bodem. Hierdoor kan je nog meer actie geven aan jouw kunstaas dicht boven de bodem. De Carolina rig is ideaal geschikt voor baarzen en snoekbaarzen. Er worden veel grote snoekbaarzen op deze manier gevangen. De glazen kraal in combinatie met het lood zorgt ervoor dat er extra geluid en trillingen onder water ontstaan evenals glinsteringen door de glazen kraal. Ideaal om curieuze roofvissen naar je kunstaas te laten zwemmen.  

carolina rig

Wat heb je nodig voor de Carolina rig?

hoofdlijn carolina rig

Hoofdlijn.

De Carolina rig kan je best vissen met een gevlochten hoofdlijn. De reden hiervan is dat deze geen rek hebt waardoor je aanbeten veel beter zal voelen. Met gevlochten lijn kan je ook veel dunner vissen wat deze ideaal maakt. De kleur van jouw hoofdlijn maakt in feite niet uit. Ikzelf heb een voorkeur van rood, geel of groen. Deze kleuren kan je zelf heel goed zien, je kan aanbeten makkelijker zien met deze kleur en je hebt er niet minder aanbeten door. De dikte hangt af of ik gericht vis op snoekbaars of baars. Voor baars kies is voor 8/100 en voor snoekbaars kies ik voor 14/100. 

lood carolina rig

Lood, kraal en wartel.

Het lood dat je gebruikt bij een caroline rig is een bullet weight. Dit lood heeft een holle kant waar de glazen kraal in past. Het lood en kraal kunnen vrij bewegen op de hoofdlijn en botsen onder water tegen elkaar. Doordat het een glazen kraal is maakt dit extra veel geluid onder water waar hongerige baarzen en snoekbaarzen op afkomen. Ikzelf gebruik ook altijd een wartel om mijn hoofdlijn af te maken. Hierdoor verlies je zowat nooit jouw hoofdlijn met lood en kraal maar enkel jouw onderlijn wanneer je vast komt te zitten.

onderlijn carolina rig

Onderlijn.

Een fluorocarbon onderlijn is een grote aanrader wanneer je de carolina rig gebruikt. Goede fluorocarbon is niet zichtbaar waardoor je minder vissen zal weg jagen. Wanneer ik gericht op kleine baars ga vissen gebruik ik fluorocarbon van 12 tot 18/100. Voor snoekbaars verkies ik fluorocarbon van 25 tot 35/100. Je onderlijn bevestig je aan de wartel en heeft als lengte 20 tot 50cm tot aan de haak. 

Haak.

Je kan meerdere soorten haken gebruiken bij een carolina rig. Je kan een haak nemen waarbij de haakbocht en haakpunt uit het kunstaas komt zoals je kan zien op de foto hierboven. Echter kies ikzelf altijd voor een offset hook. Deze haak zit verborgen in het kunstaas waardoor je veel minder vast hangt en dus ook veel minder haken en kunstaas verliest. Qua inhaking merk ikzelf geen probleem bij de keuze van een offset hook. 

Hoe knoop je een carolina rig?

Op de foto bovenaan deze pagina kan je duidelijk zien hoe je de carolina rig moet knopen. Hieronder kan je nog een goed filmpje vinden hoe je de carolina rig exact moet knopen. 

Onze ervaring met de carolina rig.

De carolina rig is één van mijn favoriete rigs om gericht op baars of snoekbaars te vissen. De reden hiervan is dat je de caroline rig traag over de grond kan vissen. Het verschil met de Texas rig is dat je achter het lood en kraal nog een stuk fluorocarbon hebt waardoor je aas een sterke zweeftijd heeft. Hierdoor is dit een perfecte rig voor gericht vissen op baars of snoekbaars. Ikzelf vis de carolina rig altijd met een offset hook wat ervoor zorgt dat je amper vast hangt met deze rig. De carolina rig is jaren één van mijn favoriete rigs geweest, maar sinds kort heeft de kickback rig deze positie ingenomen. De zweeftijd van deze rig is nog net iets groter dan bij de caroline rig.