Dropshot rig

dropshot rig

De dropshot rig is een veel gekozen rig onder de roofvissers. Doordat je deze rig zeer traag over de bodem kan vissen is deze zeer interessant wanneer je gericht op baars of snoekbaars vist. Het dropshot lood sleep je over de bodem en je kunstaas wordt prachtig aangeboden. Door de haak op te schuiven kan je verschillende dieptes perfect afvissen. De dropshot rig heeft ook als groot voordeel dat deze niet snel vast hangt op de bodem. Wanneer je deze rig goed knoopt zal je als eerste het lood verliezen waardoor je jouw kunstaas en haak nog kan redden. Al bij al een zeer goede rig die je zeker niet mag vergeten.

Wat heb je nodig voor de Dropshot rig?

hoofdlijn dropshot

Hoofdlijn.

De Dropshot rig kan je best vissen met een gevlochten hoofdlijn. De reden hiervan is dat deze geen rek hebt waardoor je aanbeten veel beter zal voelen. Met gevlochten lijn kan je ook veel dunner vissen wat deze ideaal maakt. De kleur van jouw hoofdlijn maakt in feite niet uit. Ikzelf heb een voorkeur van rood, geel of groen. Deze kleuren kan je zelf heel goed zien, je kan aanbeten makkelijker zien met deze kleur en je hebt er niet minder aanbeten door. De dikte hangt af of ik gericht vis op snoekbaars of baars. Voor baars kies is voor 8/100 en voor snoekbaars kies ik voor 14/100. 

onderlijn dropshot

Onderlijn.

Een fluorocarbon onderlijn is een grote aanrader wanneer je de dropshop rig gebruikt. Goede fluorocarbon is niet zichtbaar waardoor je minder vissen zal weg jagen. Wanneer ik gericht op kleine baars ga vissen gebruik ik fluorocarbon van 12 tot 18/100. Voor snoekbaars verkies ik fluorocarbon van 25 tot 35/100. Met dat de dropshot haak langs jouw hoofdlijn loopt is het zeer interessant om te werken met fluorocarbon.

 

Dropshot lood.

Dropshot lood heeft een lange  smalle vorm. De reden hiervan is dat je hierdoor minder snel vast komt te zitten. Jouw onderlijn bevestig je aan jouw dropshot lood door deze door het bevestigingsoog te steken en vervolgens aan te trekken. Een knoopje erop leggen kan maar is zelf niet aan te raden. De juiste onderlijn klemt goed tussen de metalen. Wanneer je vast zit trek je het lood los i.p.v. dat je heel de onderlijn verliest. Wat betreft het gewicht hangt dit af van het water waar je op vist. De bedoeling is dat het dropshot lood de bodem raakt en je deze hierover meesleept. Zinkt jouw lood niet tot aan te bodem moet je verzwaren.  

dropshot haak

Dropshot haak.

De dropshot haak is een kleine haak met een grote haakbocht. Jouw kunstaas bevestig je door het hoofd van het aas zoals je op de foto hierboven kan zien. Hierdoor is de haak klein. Je haak bevestig je aan jouw onderlijn op de gewenste hoogte. Het voordeel van de dropshot rig is dat je jouw haak op verschillende hoogtes kan bevestigen. Hierdoor kan je meerdere waterdieptes afvissen met de dropshot rig.

Hoe knoop je een dropshot rig?

Een dropshot rig knopen is zeer simpel. Je begint met jouw haak te bevestigen op de gewenste hoogte van jouw onderlijn. Vervolgens knip je jouw onderlijn af zodat je +- 1 meter lengte hebt. Deze onderlijn bevestig je aan je hoofdlijn en vervolgens bevestig je jouw dropshot lood aan je onderlijn. Via een goed filmpje is het makkelijker om uit te leggen hoe je de dropshot rig net knoopt. Hieronder kan je zo een video vinden. 

Onze ervaring met de dropshot rig.

De dropshot rig is een geweldige rig die veel vis vangt. De reden hiervan is dat je deze rig heel traag kan vissen. Echter gebruik ikzelf deze rig vrij weinig. Zelf ben ik een enorme fan traag vissende rigs, maar verkies de kickback rig boven de dropshot rig. De reden hiervan is dat het kunstaas vrijer kan bewegen op deze kickback rig t.o.v. de dropshot rig.